Een juiste naam voor deze hapjes, want de Italianen serveren ze voor de warme pastaschotel, de primi piatti
Deze traditie is vermoedelijk ontstaan in de overvloedige Renaissanceperiode, toen het gebruikelijk was de maaltijd te beginnen en te eindigen met een assortiment van kleine gerechtjes
Er zijn drie soorten antipasti
Favoriet in Noord- en Midden-Italië zijn de affettato misto: gemengde vleeswaren, zoals ham, salami en rookvlees
Populair in onder meer Toscane zijn de antipasto miso: een uitgebreid assortiment van pizzaatjes, belegde geroosterde broodjes, kaas- en groentehapjes
Geliefd in de kuststreken zijn antipasti misto di mare: een keuze uit hapjes met schaal- en schelpdieren en kleine visjes
Als je geluk hebt, worden de antipasti vers bereid en komen ze in volgorde van bereiding op tafel: wat klaar is moet worden gegeten
- Maak 500 gr verse sprotjes of ansjovisjes schoon
Vouw ze open en leg ze met de velkant naar beneden op een schaal
Rooster 75 gr hazelnoten in een droge pan en hak ze fijn
Snijd 1 tomaat in blokjes, 1 teen knoflook in dunne plakjes en knip het blad van 2 takjes peterselie fijn
Klop 2 dl olijfolie glad met 2 eetlepels citroensap en roer de noten, knoflook en peterselie erbij
Schenk dit over de visjes en laat ze 3 uur marineren
Maal er voor het serveren zout en peper over en schep de tomaatblokjes erbij
Serveer met partjes citroen
- Schik op een platte schaal 300 gr verschillende Italiaanse vleessoorten, zoals mortadella, parmaham, salami of coppa
Vouw of rol de plakjes op en steek in elk een prikkertje
Schep op de schaal ook ingemaakte groenten, zoals zoetzure uitjes en augurken, gemarineerde artisjokharten en champignons
Geef er ciabatta, olijfolie en Toscaans zeezout (in de zoutmolen) bij
- Laat 5 ansjovisfilets 1 uur weken in 1 dl melk
Snijd 500 gr rauwe groenten (bijvoorbeeld lente-ui, bleekselderij, paprika, venkel, wortel) in repen
Hak 1/2 bosje peterselie, het blad van 4 takjes basilicum, 2 tenen knoflook, 1 eetlepel kappertjes en de uitgelekte ansjovisfilets in grove stukjes
Giet er ± 21/2 dl olijfolie bij, zodat een wat dikkige saus ontstaat
Schik de groenten op een mooie schaal en geef de saus erbij om in te dippen