Antipasti deel

borrelhapjes
  • Portie: 4 personen
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Bekeken: 1828 x
Print

Ingrediënten

Bereiding

  1. Antipasti betekent letterlijk: voor de maaltijd
  2. Een juiste naam voor deze hapjes, want de Italianen serveren ze voor de warme pastaschotel, de primi piatti
  3. Deze traditie is vermoedelijk ontstaan in de overvloedige Renaissanceperiode, toen het gebruikelijk was de maaltijd te beginnen en te eindigen met een assortiment van kleine gerechtjes
  4. Er zijn drie soorten antipasti
  5. Favoriet in Noord- en Midden-Italië zijn de affettato misto: gemengde vleeswaren, zoals ham, salami en rookvlees
  6. Populair in onder meer Toscane zijn de antipasto miso: een uitgebreid assortiment van pizzaatjes, belegde geroosterde broodjes, kaas- en groentehapjes
  7. Geliefd in de kuststreken zijn antipasti misto di mare: een keuze uit hapjes met schaal- en schelpdieren en kleine visjes
  8. Als je geluk hebt, worden de antipasti vers bereid en komen ze in volgorde van bereiding op tafel: wat klaar is moet worden gegeten
  9. - Maak 500 gr verse sprotjes of ansjovisjes schoon
  10. Vouw ze open en leg ze met de velkant naar beneden op een schaal
  11. Rooster 75 gr hazelnoten in een droge pan en hak ze fijn
  12. Snijd 1 tomaat in blokjes, 1 teen knoflook in dunne plakjes en knip het blad van 2 takjes peterselie fijn
  13. Klop 2 dl olijfolie glad met 2 eetlepels citroensap en roer de noten, knoflook en peterselie erbij
  14. Schenk dit over de visjes en laat ze 3 uur marineren
  15. Maal er voor het serveren zout en peper over en schep de tomaatblokjes erbij
  16. Serveer met partjes citroen
  17. - Schik op een platte schaal 300 gr verschillende Italiaanse vleessoorten, zoals mortadella, parmaham, salami of coppa
  18. Vouw of rol de plakjes op en steek in elk een prikkertje
  19. Schep op de schaal ook ingemaakte groenten, zoals zoetzure uitjes en augurken, gemarineerde artisjokharten en champignons
  20. Geef er ciabatta, olijfolie en Toscaans zeezout (in de zoutmolen) bij
  21. - Laat 5 ansjovisfilets 1 uur weken in 1 dl melk
  22. Snijd 500 gr rauwe groenten (bijvoorbeeld lente-ui, bleekselderij, paprika, venkel, wortel) in repen
  23. Hak 1/2 bosje peterselie, het blad van 4 takjes basilicum, 2 tenen knoflook, 1 eetlepel kappertjes en de uitgelekte ansjovisfilets in grove stukjes
  24. Giet er ± 21/2 dl olijfolie bij, zodat een wat dikkige saus ontstaat
  25. Schik de groenten op een mooie schaal en geef de saus erbij om in te dippen
  26. Lekker met warme ciabatta
  27. -

Soortgelijke recepten

Reageer zelf op dit recept

kaptcha