Mezze deel

borrelhapjes
  • Portie: 4 personen
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Bekeken: 1421 x
Print

Ingrediënten

Bereiding

  1. In het hele Arabische deel van de Middellandse Zee worden ook kleine hapjes gegeten
  2. Ze zijn vooral bedoeld om gasten een hartelijk welkom te geven
  3. Dat de Grieken deze gewoonte ook kennen, komt omdat de Griekse en Arabische cultuur elkaar op veel gebieden hebben beïnvloed
  4. Mezze is de mooie naam voor deze gerechtjes, die meestal door de favoriete drank van het land worden vergezeld
  5. In Turkije is dat thee, liefst met munt
  6. In Israël een glas wijn of een koel glas bier, want dat combineert ook prima met de pittige hapjes
  7. Serveer stukjes brood bij de mezze, bijvoorbeeld goudbruin gebakken reepjes pitabrood
  8. - Kruis 250 gr grote groene olijven met een scherp mesje in
  9. Knijp 2 tenen knoflook uit en meng dit met 2 eetlepels gemalen korianderzaad en 1 volle eetlepel gedroogde oregano
  10. Kook een jampot met deksel in sodawater uit, spoel het met heet water na
  11. Vul de pot in lagen met de olijven en wat van het kruidenmengsel en schenk de pot vol met olijfolie
  12. Laat de olijven in minimaal 1 week op smaak komen
  13. - Overgiet 150 gr gedroogde zwarte oogbonen met ruim 1 liter kokend water en laat ze ± 4 uur weken
  14. Breng de bonen in het weekwater aan de kook en kook ze in 45-60 minuten zacht
  15. Snipper 1 sjalotje heel fijn, knip het blad van 1 bol peterselie fijn en knijp 1 teen knoflook uit
  16. Meng dit met 1 theelepel zeezout, het sap van 1 citroen en 1 theelepel gemalen komijnzaad
  17. Laat de bonen uitlekken en afkoelen en schep er het knoflookmengsel en 3 eetlepels olijfolie door
  18. Strooi er wat paprikapoeder over en serveer met partjes citroen
  19. - Laat 1 blik of pot kikkererwten (400 gr) uitlekken
  20. Verwarm de oven voor op 140°C
  21. Verhit 3 eetlepels olijfolie en bak de kikkererwten al omscheppend goudbruin
  22. Knijp er 2 tenen knoflook boven uit en bak ze nog 1-2 minuten
  23. Schep de kikkererwten op een bakblik en spreid ze uit
  24. Laat ze in de oven 30 minuten drogen of tot ze knapperig zijn
  25. - Ontdooi 1 pak diepvriesfillodeeg (10 vellen)
  26. Snijd elke lap in vierkanten van 12 cm
  27. Dek het deeg af met een vochtige theedoek
  28. Maak 1 citroen onder warm water schoon en rasp de schil eraf
  29. Knip een flinke bol peterselie fijn
  30. Verkruimel 200 gr feta in een kom en schep er 1 theelepel gemalen korianderzaad, de citroenrasp, de peterselie, 1 ei en een flinke draai peper uit de molen door
  31. Leg telkens in het midden van één kant van elk deeglapje een theelepel van het kaasmengsel
  32. Vouw de zijkanten eroverheen, kwast het uiteinde in met water en rol de lapjes op
  33. Bewaar ze onder een vochtige doek
  34. Verwarm een frituurpan met olie tot 185°C en frituur hierin 5-6 rolletjes per keer goudbruin en gaar
  35. Laat ze op keukenpapier uitlekken

Soortgelijke recepten

Mezze deel1

20 min

Tapas deel

20 min

Reageer zelf op dit recept

kaptcha