Duivekater op de plaat gebakken nieuwjaarsbrood

brood
  • Portie: 4 personen
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Bekeken: 902 x
Print

Ingrediënten

Bereiding

  1. Doe de bloem in een kom, maak er een kuil in en brokkel daarin de gist
  2. Strooi over de gist 2 theelepels suiker en giet er een scheutje warm water op
  3. Klop met een vork eerst tot een glad gistpapje, voeg de rest van het water toe en klop er 1/4 van de bloem door
  4. Besla het mengsel 1 minuut en dek het beslag af met wat van de overige bloem
  5. Zet de kom 20 minuten op een warme plaats
  6. Voeg de rest van de suiker, de geraspte citroenschil, de boter en zout toe
  7. Kneed, rek, vouw en sla het deeg 8-10 minuten (machine: 4-5 minuten) tot er grote blazen ontstaan en het deeg vanzelf van de hand loslaat
  8. Vorm van het deeg een bol, leg er een stuk plastic over en laat het deeg bij kamertemperatuur 60 minuten rijzen
  9. Vet een bakplaat in
  10. Bestuif het werkvlak, de deegrol en uw handen met bloem
  11. Sla de bol plat en rol hem verder uit tot een vlak ovaal van 40-50 cm lang met puntige uiteinden
  12. Breng hem over op de diagonaal van de bakplaat, leg er een droge doek over en laat het geheel 15 minuten rijzen
  13. Knip de beide uiteinden 3 keer tot op 10 cm in en krul de ontstane repen naar binnen toe op
  14. Kerf met een scherp mesje in het overige deeg oppervlakkige figuurtjes, in gebogen vorm en rechte strepen
  15. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en laat het nog 15 minuten zo rijzen
  16. Verwarm de oven 10-15 minuten voor op 200-225°C
  17. Bestrijk het deeg nogmaals met ei en bak de Duivekater in het midden van de oven in 25-30 minuten glanzend goudbruin
  18. Schuif het brood uit de oven op een rooster om af te koelen

Soortgelijke recepten

Reageer zelf op dit recept

kaptcha