Baklava I

desserts
  • Portie: 4 personen
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Bekeken: 788 x
Print

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Vet een flinke rechthoekige ovenschaal (± 32 x 22 cm) met wat gesmolten boter in
  3. Leg de plakjes fyllodeeg uit en bestrijk ze stuk voor stuk met gesmolten boter
  4. Vermeng in een kom de gehakte noten, de kaneel en het kruidnagelpoeder
  5. Leg 1 plakje fyllodeeg op de bodem in het midden van de ingevette schaal
  6. Verspreid daarop 7 plakjes deeg en laat het overtollige deeg over de rand hangen
  7. Strooi er 1/3 deel van het notenmengsel over en leg daarop 4 plakjes deeg
  8. Strooi er nog 1/3 deel van het notenmengsel over en leg daarop weer 4 plakjes deeg
  9. Strooi er de rest van het notenmengsel op en dek af met de resterende plakjes fyllodeeg
  10. Vouw de overhangende randen van 7 plakjes deeg weg, laat het overtollige deeg van het laatste deegplakje weer over de rand van de schaal hangen en snijd dit met een scherp mesje netjes bij
  11. Maak met het mesje door alle lagen van het gebak diagonale sneden van ± 4 cm en doe hetzelfde in de andere richting, zodat diamantvormige stukjes ontstaan
  12. Bak de baklava ± 1 uur, zet de oven dan uit en laat de schaal nog ± 30 minuten in de oven staan
  13. Bereid intussen de siroop
  14. Vermeng daarvoor boven middelhoog vuur de suiker, de honing en het water in een pan met dikke bodem en roer tot de suiker is opgelost
  15. Zet het vuur hoog en breng de siroop al roerend aan de kook
  16. Temper het vuur weer tot middelhoog, laat de siroop 5 minuten pruttelen en neem de pan dan van het vuur
  17. Neem de baklava uit de oven, giet er de warme siroop over en laat die in alle lagen doordringen
  18. Snijd de 'diamantjes' goed van elkaar los en laat ze, alvorens ze te serveren, helemaal afkoelen

Soortgelijke recepten

Reageer zelf op dit recept

kaptcha