Roomborstplaat

desserts
  • Portie: 4 personen
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Bekeken: 1585 x
Print

Ingrediënten

Bereiding

  1. De vormpjes van tevoren goed dichtmaken en in koud water leggen
  2. Op een werkvlak een flink stuk bakpapier plat neerleggen
  3. Voor lekker romige borstplaat 300 gr suiker met 200 gr basterdsuiker (voor donkere borstplaat eventueel bruine suiker gebruiken), 1 dl slagroom en een klontje boter al roerend verwarmen, tot de suiker is opgelost
  4. De massa dan al roerend aan de kook brengen, tot een druppel in een kopje met ijskoud water niet meer uitvloeit, maar een kort, dik draadje vormt
  5. De temperatuur is dan 92 C op de suikerthermometer (die in de kookspullenwinkels niet eens duur zijn en die ook handig zijn bij het maken van jam)
  6. De borstplaatvormen op het bakpapier leggen en ze volschenken met de suikermassa
  7. Dit op laten drogen en de vormen
  8. Zodra de borstplaat hard genoeg is, op een kant zetten, zodat ook de onderkant kan drogen
  9. 8 variaties: Het recept van roomborstplaat volgen
  10. De vloeibare ingrediƫnten direct toevoegen, de droge pas als de suikermassa dik genoeg is
  11. Nog even al roerend verwarmen tot de temperatuur weer goed is
  12. 1
  13. 4 eetlepels koude espressokoffie (versgezet of uit een zakje) en 4 kleine, gehalveerde (amaretto) bitterkoekjes
  14. 2
  15. Papje van 2 eetlepels cacao en 2 eetlepels room en 50 gram gepelde (ongebrande) pistache-nootjes)
  16. 3
  17. 2 eetlepels vruchtenlikeur en 3 eetlepels fijngehakte Franse vruchtjes
  18. 4
  19. 2 eetlepels culinair-rozenwater en 3 kleingehakte blokjes Turks fruit met rozensmaak
  20. 5
  21. 1-2 eetlepels amandellikeur en 50 gram gehakte, blanke amandelen
  22. 6
  23. 1 eetlepel kaneel (door de droge suiker gemengd) en 4 eetlepels rozijnen
  24. 7
  25. 2 eetlepels sterke koude koffie, 1 eetlepel sinaasappelsiroop of -likeur, 2 eetlepels geconfijte sinaasappelschil
  26. 8
  27. 3 eetlepels bessen- of frambozengelei, 50 gram frambozensnoepjes

Soortgelijke recepten

Reageer zelf op dit recept

kaptcha