Berkensapwijn

dranken
  • Portie: 4 personen
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Bekeken: 1408 x
Print

Ingrediënten

Bereiding

  1. In de eerste 2 weken van maart kun je van volwassen berkebomen sap aftappen
  2. Boor een schuin oplopend gaatje met een doorsnede van een dun plastic slangetje in de bast van de berk, ongeveer 1 meter boven de grond
  3. Steek het slangetje in het gat en doe het andere eind in een 5 literfles
  4. In ongeveer 2 dagen kan de fles vol zijn
  5. Sluit het gaatje in de boom met een goedpassende kurk en let op af de boom niet lekt, anders kan hij 'doodbloeden'
  6. Terwijl het sap in de fles loopt, maak je een giststarter, 1 dag voordat je de wijn gaat maken
  7. je hebt het volgende nodig: 4 liter berkensap 1 kg suiker 250 gr
  8. rozijnen sap van 2 citroenen 1 theelepel gistvoedingszout Kook het berkensap onmiddelijk na het aftappen, want het bederft snel
  9. Voeg de suiker toe en laat alles 10 minuten koken op een zacht pitje
  10. Doe de rozijnen in een schone emmer en voeg het kokende sap, de citroensap en het voedingszout toe
  11. Als het berkensap is afgekoeld, voeg je de giststarter toe
  12. Laat alles 3 dagen in een afgedekte emmer gisten
  13. Doe de vloeistof daarna door een fijn zeef in een 5 literfles met waterslot
  14. Als de wijn niet meer borrelt, kun je overhevelen in een andere fles en bijvullen met water
  15. Als alle bezinksel op de bodem ligt en de wijn helemaal helder is, kun je gaan bottelen
  16. Giststarter: een fles met 1/2 liter inhoud 20 gr suiker sap van 1/4 citroen mespuntje gistvoeding 1 1/2 theelepel algemene wijngist Giststarter: Maak de fles schoon met heet water waarin wat sulfietpoeder is opgelost
  17. Kook het water met de suiker
  18. Giet dit als het is afgekoeld in de fles
  19. Het water mag niet warmer dan 27C zijn, anders sterven de gistcellen af
  20. Doe het sap van de citroen, de gistvoeding en de gist erbij en schud de fles goed
  21. Doe een prop watten in de opening en laat het zo een nacht staan

Reageer zelf op dit recept

kaptcha