Vlierbessenport

dranken
  • Portie: 4 personen
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Bekeken: 1156 x
  • Reacties: 1 x
Print

Ingrediënten

Bereiding

  1. Het recept is van mijn zusje en is echt onwijs lekker
  2. Pluk vlierbessen en bewaar ze eventueel tot gebruik afgeritst in zakjes in de vriezer
  3. Doe de vlierbessen in deen grote pan met wat water en verhit tot 80 graden Los 1 kilo suiker op in 2 liter water enb voeg dit toe
  4. Laat dit agkoelen tot lauw warm Los 2 theelepels gist op in een glas lauw warm wateer en voeg dit na 15 minuten toe
  5. vvoeg ook 2 theelepels pecto-enzijm, 1 theelepel citroenzuur en 2 theelepels voedingszout
  6. Laat dit 2 dagen in een emmer met een doek er over heen staan
  7. Wel 2 maal daags even goed door roeren
  8. Na 2 dagen zeven en uitpersen door een doek
  9. Giet de most in een 10 liter fless en vul eventueel aan met water tot de fles 3/4 vol is
  10. waterslot erop en een week laten staan
  11. Na 1 week 1 kilo suiker opgelost in gekookt water af laten koelen en toevoegen
  12. Fles schudden
  13. Na 1 week 1,5 kilo tot 2 kilo suiker toevoegen
  14. doe dit heel voorzichtig met een trechter het gaat enorm gisten
  15. Later zal deze gisting overgaan in een rustiger gisting
  16. Als de gisting gestopt is dit kan een paar weken tot maanden duren de wijn overhevelen in een schone fles
  17. Een snuifje sulfiet toevoegen(ver van je af houden en absoluut niet inademen) Elke maand overrhevelen tot de port voledig helder is
  18. Bij elke overheveling sulfiet gebruiken
  19. Bottelen als de port volledig helder is
  20. Deze Port is 17% alcohol en is heerlijk zoet
  21. Het is genoeg voor 11 a 12 flessen van 0
  22. 75 liter
  23. Zelf heb ik tabletjes sulfiet heb ze alleen niet gebruikt ben er nog al huiverig voor
  24. Volgens mijn zusje moet je van de tabletjes een halve gebruiken na elke heveling
  25. Ik doe het niet maar dan heb je wel kans dat er weer een gisting op treedt en je flessen ploppen
  26. Ik neem dat voor lief

Reacties op dit recept (1)

  • Bezoeker07 aug 2007 om 22:20 Reageer

    lijkt me lekker, ik ben nét bezig met mijn jaarlijkse wijn. maar probeer dit ook binnekort.


Reageer zelf op dit recept

kaptcha