Een klassieker de kerststol

feestdagen
  • Portie: 4 personen
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Bekeken: 1012 x
Print

Ingrediënten

Bereiding

  1. Week de rozijnen circa 30 minuten in de likeur en laat ze uitlekken
  2. Doe de bloem met de citroenschil in een kom en maak in het midden een kuiltje
  3. Los de gist op in de melk en schenk dit mengsel in het kuiltje
  4. Voeg het ei, suiker, zout en 175 gram gesmolten boter toe
  5. Roer alles door elkaar en kneed het in 10-15 minuten tot een glad, soepel deeg
  6. Laat het deeg afgedekt circa 20 minuten rusten
  7. Rol het dan uit tot een lap van 2 cm dik
  8. Verdeel de uitgelekte rozijnen, de pijnboom[pitten en dadels erover, rol het deeg op en kneed het nogmaals goed door
  9. Vorm het deeg tot een ovale vorm en laat het afgedekt circa 30 minuten rijzen
  10. Meng de amandelspijs met de eidooier en vorm hiervan een rol
  11. Druk een deegroller over de lengte in het deeg en rol een helft van het deeg uit tot een platte lap
  12. Leg hierop de rol amandelspijs en vouw het uitgerolde stuk deeg over de spijs
  13. Druk het brood dicht, vorm er een ovale stol van en leg die op de bakplaat
  14. Laat het brood onder een doek 2-2 ? uur rijzen
  15. Verwarm de oven voor op 180 C
  16. bak het brood in het midden van een voorverwarmde oven op 180 C in 50-60 minuten lichtbruin en gaar
  17. Bestrijk de warme stol met 50 gram gesmolten boter, rol hem in aluminiumfolie en laat hem afkoelen

Soortgelijke recepten

Reageer zelf op dit recept

kaptcha