Kerstkalkoen met gesmoorde prei en wijnsaus

feestdagen
  • Portie: 4 personen
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Bekeken: 1374 x
Print

Ingrediënten

Bereiding

  1. (Kan 1 dag van tevoren): leg een vochtige doek op het werkvlak onder de snijplank om schijven te vvorkomen
  2. Leg de klakoen op de plank en verwijder voorzichtig beide poten
  3. Plaats een scherp mes tussen de drumstick en dij op het gewricht en snij de poot in tweeen
  4. Gebruik eventueel een zwaar voorwerp om het mes op zijn plaats te houden en kracht te kunnen zetten met snijden
  5. Snij het rugstuk dat aan de zit van de kalkoenborst
  6. Bewaar alles afgedekt in de koelkast tot gebruikVerwarm de oven voor op 200 graden
  7. Stop de helft van de kruidenbosjes in de holte van de kalkoen
  8. Leg de ppotdelen, het rugstuk en de uien in een grote braadslee en schep ze om met wat olijfolie, zout en pepere
  9. Zet de braadslee +/- 30 min
  10. in de oven
  11. Snij intussen de boven- en onderkant van de preien en snij ze in de lengte in vieren
  12. Was ze en laat ze goed uitlekken
  13. Week de paddestoelen in kokend water
  14. Neem de braadslee uit de oven en schuif de dijen en drumsticks naar een kant
  15. Schep de prie voorzichtig door het mengsel in de braadslee
  16. schep de paddestoelen en het weekvocht, de wijn, het laurierblad, de rest van de tijm en salie en de hele knoflookbollen erdoor
  17. Wrijf de kalkoenborst in met boter en bestrooi royaal met zout en peper
  18. Verdeel de plakken bacon over de bovenkant en leg de kalkoenborst boven op de dijen en de prei
  19. Spoel een groot stuk vetvrij papier onder de kraan, zodat het soepel wordt
  20. Stop het papier rond de kalkoen in zodat de prei beschermd i, en de kalkoenborst vrij blijft
  21. Braad de kalkoen +/- 2 uur in de oven
  22. Controleer of de kalkoen gaar is door een lang mes in het dikste deel van de borst te steken
  23. Het sap dat dan vrijkomt, moet helder zijn
  24. Laat alles+/- 15 min
  25. rusten op een schaal, terwijl je de saus maakt
  26. Schep indien nodig het vet van de prei en saus in de braadslee en gooi het rugstuk weg
  27. Schep de prei in een vergiet
  28. Schenk het uitlekvocht terug in de braadslee en schep de prei op een schaal of in een kom
  29. Knijp de knoflooktenen uit de schil en gooi de schil weg
  30. Voeg evt
  31. naar keus wat water of bouillon toe om desaus los te roeren
  32. Breng de saus op het vuur aan de kook in de braadslee, bestrooi naar smaak met zout en peper en laat inkoken tot gewenste dikte

Soortgelijke recepten

Reageer zelf op dit recept

kaptcha