Saksische Kerststol

feestdagen
  • Portie: 4 personen
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Bekeken: 1162 x
Print

Ingrediënten

Bereiding

  1. -was de rozijnen in warm water en droog ze daarna goed af en doe ze in een kom -besprenkel met de rum en laat afgedekt 1 nacht intrekken -sukade en oranjesnippers in zeer kleine snippers snijden-bloem in een grote kom doen -in het midden in het kuiltje de gist brokkelen -strooi er 1 th lepel van de suiker over -met een flinke scheut lauwwarme melk en wat bloem van de rand roeren, tot een glad voordeegje -wat erover strooien en de kom 15 min op een warme plaats laten rijzen -daarna de rest van de suiker, de rest van de melk, vanillesuiker, zout en de klontjes boter toevoegen en flink kneden tot een egaal deeg ontstaat -dan doorkneden tot er blazen ontstaan en het deeg makkelijk van handen en kom loslaat -rozijnen; amandelen;sukade en oranjesnippers door het deeg kneden -dek de kom af met een vochtige doek en zet 60 min op een warme plaats -daarna op een met bloem bestoven werkvlak het deeg uitrollen tot een ovale lap van circa 30 cm lang -in de lengte, beide kanten naar binnen klappen, zodat de vorm van een stol ontstaat -beboter een bakblik en leg de stol erop -laat nog eens 40 min op een warme plaats rijzen -boter in een pannetje laten uitsmelten en de stol met de helft ervan bestrijken -plaats in de voorverwarmde oven op de middelste richel baktijd= 60 min op 180?C -de stol uit de oven nemen en met de rest van de boter bestrijken en deze even laten intrekken -daarna dik bestuiven met de poedersuiker ***verpak de stol in aluminiumfolie en laat hem 2 weken rusten vooraleer U hem aan gaat snijden; pas dan smaakt hij uitstekend!!)

Soortgelijke recepten

Reageer zelf op dit recept

kaptcha