Speculaasjes in cijfers en letters

feestdagen
  • Portie: 4 personen
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Bekeken: 849 x
Print

Ingrediënten

Bereiding

  1. Zeef de suiker en het bakmeel (of de bloem en het bakpoeder) in een kom
  2. Voeg de boter, het zout, de koekkruimels en de speculaaskruiden toe
  3. Snijd de boter in de bloem met twee messen tot erwtjesgrootte
  4. Kneed alles snel tot een soepel deeg, dat van de wand van de kom loslaat
  5. Voeg, als het te droog is, wat melk of water toe
  6. Leg het deeg, afgedekt met of verpakt in folie, een nacht, of liever nog een hele dag, koel weg
  7. Kneed het de volgende dag door
  8. Rol het deeg dan uit tot een lap met een dikte van ± 3 mm
  9. Knip uit karton de benodigde letters en cijfers, leg die op het deeg en snijd ze met een scherp mesje uit
  10. Leg de deegletters en -cijfers op de bakplaat
  11. Kneed de restjes deeg samen, rol die opnieuw uit en snijd ze weer uit
  12. Ga zo door tot de bakplaat vol is
  13. Bestrooi de speculaasjes eventueel met amandelschaafsel en bak ze op 160°C in 25-30 minuten gaar
  14. Leg ze op een rooster en laat ze afkoelen
  15. Leg eventueel een tweede bakplaat vol koekjes en bak ook die
  16. Heeft u een heteluchtoven, dan kunt u twee platen tegelijk bakken
  17. Speculaasjes uit de plank: Kwast de koekholten van de speculaasplank in met rijstemeel
  18. Druk in elk vormpje een bolletje deeg en schrap er wat te veel is met de vlakke kant van een mes af
  19. Keer, als alle holten zijn gevuld, de plank met een klap op een werkvlak of tafel, zodat de deegvormpjes eruit vallen
  20. Leg deze op bakpapier op de bakplaat en bak ze zoals hierboven beschreven

Soortgelijke recepten

Reageer zelf op dit recept

kaptcha