Spekkendikken

pannenkoeken
  • Portie: 4 personen
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Bekeken: 1508 x
Print

Ingrediënten

Bereiding

  1. Doe de bloem in een kom, breek hierin de eieren en voeg er de stroop aan toe
  2. De stroop wordt tevoren 'au bain Marie' dun vloeibaar gemaakt om het vermengen met de overige ingrediënten te vergemakkelijken
  3. Deze massa dooreen roeren met zo veel water, dat een dik soort pannekoekbeslag ontstaat
  4. Het spek wordt nu in plakjes van ongeveer 3 mm gesneden, circa 5 cm lang
  5. De plakjes worden heel even in een koekepan opgewarmd zodat de plakjes goed van elkaar gehaald kunnen worden
  6. Daarna worden ze met het uitgebakken vet door het beslag geroerd
  7. Intussen is het vuur flink opgestookt
  8. Wij doen dit in een oude kachel - waarvan-alles-in-kan-branden, omdat door het bakken alles ontzettend vies wordt
  9. Het ijzer wordt nu verwarmd en ingevet
  10. Dit invetten gebeurt met een spekzwoerd (waar nog tamelijk veel spek aan zit)
  11. Ook tijdens het bakken moet het ijzer geregeld (meestal na twee spekkedikken) ingevet worden, eveneens met een spekzwoerd
  12. De worst is ook in plakjes gesneden
  13. En nu worden op het ijzer twee plakjes worst gelegd
  14. En er wordt snel een eetlepel beslag gedeponeerd, waarin zo mogelijk twee plakjes spek zitten
  15. In een spekkedik moeten namelijk twee plakjes worst en twee tot drie plakjes spek worden gebakken
  16. Het ijzer wordt snel dicht geknepen en boven het fel brandende vuur gehouden
  17. Aan beide zijden bakken
  18. Dit gaat vrij snel
  19. Wanneer de spekkedik gaar is laat men ze afkoelen en daarna worden ze op een bord of schaal opgestapeld
  20. Deze koeken worden namelijk niet direkt gegeten maar liefst pas één of twee dagen na het bakken
  21. Ze zijn dan slap en enigszins taai geworden
  22. Warm en enigszins knapperig-zijg-ze-tider lekker en zowel degene die zit te bakken als 'toevallig' langskomenden nemen graag zo'n koek
  23. Om deze snoepers te straffen wordt in één der koeken in plaats van een plak spek een lapje leer meegebakken
  24. Het is natuurlijk de vraag of de snoeper ook werkelijk deze koek treft
  25. De spekkedikken moeten koel en niet te droog bewaard worden, liefst in de kelder
  26. In de koelkast in een gesloten trommel bewaren

Soortgelijke recepten

Reageer zelf op dit recept

kaptcha