Lentesalade met kalfslever en mierikswortelsaus

salades
  • Portie: 4 personen
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Bekeken: 1343 x
Print

Ingrediënten

Bereiding

  1. Biet schoonmaken
  2. Met azijn, beetje zout en suiker gedurende circa 25 minuten (vooral niet te gaar) koken
  3. Afblussen met koud water, schil eraf halen en in julienne snijden
  4. De selderijknol schillen en ook in lange lucifers snijden
  5. In licht gezouten water met citroensap gedurende ± 1 minuut garen, afspoelen met koud water en laten uitlekken
  6. Dressing De fijngehakte sjalotjes in de runderbouillon aan de kook brengen en laten afkoelen
  7. Sherryazijn, mosterd, zout, vers gemalen peper, walnoot- en druivenpitolie toevoegen en goed door elkaar roeren (met de staafmixer)
  8. De lucifers biet en selderij afzonderlijk in de dressing marineren - houd wat dressing apart
  9. De appel schillen - eventueel direct onderdompelen in water met citroensap in verband met verkleuring - en zeer fijn raspen
  10. Appel met de crème fraîche en een snufje zout goed door elkaar roeren
  11. Naar smaak de mierikswortel erbij voegen; vervolgens de dressing toevoegen tot de saus net vloeibaar is
  12. De kalfsfond tot de helft laten inkoken
  13. Verwijder de korsten van het brood; snij elke snee brood eerst in vingerdikke repen en dan tot dobbelsteentjes
  14. Smelt boter in de pan op een laag vuur
  15. Doe de dobbelsteentjes erin
  16. Bak de croutons zachtjes, tot ze kleur krijgen
  17. Schud ze vaak om
  18. Ontvlies de kalfslever zorgvuldig; verwijder de dikke zenen en grote galgangen
  19. De kalfslever in dunne (1 cm dik) plakken snijden en vervolgens in reepjes; zout en peper erop en door de bloem halen en aan iedere kant in de hete, geklaarde boter gedurende ½ minuut braden
  20. De veldsla door de rest van de dressing halen en in een halve maan op de (grote) borden leggen
  21. De lucifers biet en selderij op de veldsla leggen (maak een mooie compositie), een spiegel van mierikswortelsaus er onder maken, de reepjes lever in een waaier erop leggen en met de kalfsfond bestrijken
  22. De croutons over de salade verdelen

Soortgelijke recepten

Reageer zelf op dit recept

kaptcha