maak deze bouillon in het seizoen van mosselen en erwtensoep, er zijn dan
gesneden groentepakketten te koop, dat bespaart een hoop snijwerk
Ze hebben juist de goede verhouding van de verschillende groenten en bevatten geen kool
Gebruik geen soepgroente of andere groentemixen, daar zit kool in die de marmite bitter maakt
Kan goed (in kleine doosjes) worden ingevroren
Vul de pan met 1/3 van alle groenten en kruiden en zoveel water dat alles ruim onder staat en laat op laag vuur 3 uur trekken
Zet een zeef op een andere pan, giet de groentebouillon hierin, dek de zeef af met plasticfolie en zet daar een met warm water gevulde pan op, zodat alle vocht uit de groente wordt geperst
Doe de helft van de resterende groenten en kruiden in de schoongemaakte pan, doe er de gezeefde groentebouillon bij, vul aan met water tot alles onder staat en herhaal het bovenstaande
Herhaal dit nog één keer
Zeef de marmite door een (celstof) passeerdoek, kook hem tot de helft in, laat hem afkoelen en vries hem in porties in
Blus er, aangelengd met dezelfde hoeveelheid water, jus mee af, 'moedig' er sauzen mee aan of kook eens linzen in gelijke delen groentebouillon en fond blanc
Saus bij zalm
Meng 1 dl marmite, 1 dl room, wat peper, zout en citroensap met een mixer door elkaar