Kreeftensoep eenvoudige

soep
  • Portie: 4 personen
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Bekeken: 2073 x
Print

Ingrediënten

Bereiding

  1. April, lekker voorjaarsweer en dat was het even deze week, ook is het kreeftenseizoen begonnen
  2. Spoel de kreeft onder stromend water af en verwijder alle ongerechtigheden
  3. Breng de helft van de bouillon aan de kook en leg de kreeft erin
  4. Kook de kreeft niet langer dan 10 minuten
  5. Laat hem afkoelen, Zeef het kookvocht
  6. Halveer de kreeft (van kop tot staart) en neem het vlees uit de schalen en de scharen(scharen kraken met tang of achterkant mes)
  7. Snijd het vlees in kleine stukjes
  8. Houd het corail (kuit) apart
  9. Maak de schalen daarna schoon en hak ze samen met de scharen in kleine stukjes
  10. Verhit de olie en fruit de ui tot ze glazig ziet
  11. Voeg de stukjes kreeftenkarkas toe en laat alles al omscheppend flink bakken
  12. Giet er 2 eetl
  13. cognac over en steek de alcoholdamp aan (afzuigkap bij flamberen altijd uitzetten!)
  14. Laat de vlammetjes vanzelf doven
  15. Doe er de tuinkruiden en tomaten bij
  16. Schep alles enige malen al bakkend om
  17. Strooi de bloem er door een zeefje over en schep alles opnieuw om
  18. Voeg daarna het gezeefde kooknat, bouillon en wijn toe
  19. Breng alles langzaam al roerend aan de kook
  20. Temper de hittebron en laat alles gedurende 20 minuten zachtjes koken
  21. Roer de soep daarna zeer krachtig- gedurende enkele minuten- door
  22. Zeef de soep en voeg naar smaak zout, peper en de rest van de cognac toe
  23. Voeg de stukjes kreeft aan de soep toe en roer er eventueel de room door
  24. Ook kan bij de soep apart wat cognac geserveerd worden en wat peterselie erover gestrooid worden
  25. De kreeft is een der merkwaardigste creaturen die de schepping voortbracht
  26. Het dier is van niets of niemand bang
  27. Het is een kannibaal en een verkrachter alleen bij het verschalen verstopt hij zich en houdt hij zich rustig
  28. Het verschalen is nodig omdat de kreeft groeit, maar zijn jasje niet
  29. Zodra zijn jas te klein is trekt hij die uit en wacht drie weken op de aangroei van een ruimere jas
  30. Gelukkig beschikt hij ook nog over een dun joggingpakje
  31. Een kreeft is links- of rechtshandig en heeft een grijpklauw en een schaarklauw waarmee hij kan knippen
  32. Wanneer een vrouwtje verschaalt, produceert zij een reukstof die mannetjes aantrekt
  33. Op het moment dat een mannetje haar vindt, mag ze kiezen: gepakt op opgevreten worden
  34. Meestal kiest ze voor het pakken en dan vindt de bevruchting plaats
  35. Als haar nieuwe pantser hard genoeg is draagt zij 5 tot 15 duizend eitjes met zich mee
  36. Pas na 10 tot 12 maanden komen de larven uit
  37. Kreeft wordt meestal gekookt
  38. Men kan ze rauw ook roosteren
  39. Behalve het vlees uit de staart, het lichaam en de scharen biedt de kreeft nog de zwarte of rode kuit en de lever, die heel vaak in sausen wordt verwerkt
  40. Men dient altijd het zwarte darmkanaal en het maagzakje te verwijderen

Soortgelijke recepten

Reageer zelf op dit recept

kaptcha