Krenten- en of rozijnenbrood1

vegetarisch
  • Portie: 4 personen
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Bekeken: 1119 x
Print

Ingrediënten

Bereiding

  1. Wel de krenten en/of rozijnen, laat ze uitlekken en dep ze droog
  2. Maak een soepel deeg van de bloem, het zout, desgewenst de geraspte citroenschil, de basterdsuiker, 1/2 ei, de gist, de melk en de gesmolten boter en laat het op een tamelijk warme, vochtige, tochtvrije plaats 30-45 minuten rijzen
  3. Kneed het deeg door en werk er daarna snel het droge vulsel door, zonder dat het vulsel kapot gaat
  4. Maak van het deeg een lap en rol die stevig op
  5. Duw aan de oppervlakte uitstekende krenten of rozijnen dieper in het deeg
  6. Leg de rol met de naad naar beneden in of op een ingevette bakvorm of bakplaat en druk het aan
  7. Laat het deeg opnieuw 30-45 minuten rijzen
  8. Zet de bakplaat of de vorm op een rooster in een zeer hete oven (± 240°C) en laat het brood in ± 25 minuten snel gaar en bruin worden
  9. Maak het brood aan de bovenzijde nat en zet het nog 1 minuut in de oven terug
  10. Keer het daarna en laat het op een rooster uitdampen
  11. Variaties: - Bruin krentenbrood: Vervang 250 gr bloem door volkorenmeel en gebruik 40 gr verse gist
  12. - Krentenbollen (12 stuks): Vorm na de eerste rijs 12 kleine bollen van het deeg en laat die op een ingevette bakplaat 30-45 minuten rijzen
  13. Bestrijk de bollen enkele malen met losgeklopt ei
  14. Baktijd: 10-15 minuten
  15. - Gemberbrood, gemberbollen: Vervang de krenten en/of rozijnen door 200 gr kleingesneden goed uitgelekte gember
  16. - Paasbrood: Voeg als vulsel extra 25 gr sukade, 25 gr oranjesnippers en 25 gr geroosterde amandelsnippers toe
  17. - Kerststol, Weihnachtstolle: Voeg aan de ingrediënten van het paasbrood nog 300 gr amandelspijs (van 150 gr amandelen) toe
  18. Leg de ronde deegplak na de eerste rijs op een ingevette bakplaat, vorm de amandelspijs tot een rol en leg die ongeveer in het midden
  19. Sla het deeg zò dubbel dat het omgeslagen deel iets kleiner is dan het onderste
  20. Laat het deeg opnieuw rijzen
  21. Bestrijk de warme stol na het bakken een paar maal met boter
  22. Bestrooi het afgekoelde brood desgewenst met poedersuiker en versier het met een rood lint en een takje hulst
  23. - Broodtulband: Doe het deeg na de eerste rijs over in een ingeboterde tulbandvorm en in een klein zandtaartvormpje
  24. Bak ze op een rooster
  25. Neem het kleine vormpje na ± 15 minuten uit de oven en zet dit na afkoelen als een 'hoedje' op de tulband

Soortgelijke recepten

Reageer zelf op dit recept

kaptcha