Stokbrood baguettes

vegetarisch
  • Portie: 4 personen
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Bekeken: 962 x
Print

Ingrediënten

Bereiding

  1. Zeef de bloem in een iets verwarmde grote kom
  2. Wrijf de gist en enkele eetlepels melk met een houten lepel vloeibaar in een kleinere kom
  3. Roer er dan het ei met het zout door en schenk er de rest van de melk bij
  4. Zorg dat tijdens het maken van het brooddeeg de keukendeur gesloten blijft en dat het in de keuken niet tocht (ramen, afzuigkap)
  5. Roer, van het midden uit, de melk met de gist en het ei door de bloem
  6. Kneed alles door elkaar, neem het deeg uit de kom en besla het op een met iets bloem bestoven houten plank of tafel
  7. Sla het deeg tegen het hout, trek het daar af en rek het deeg zoveel mogelijk uit
  8. Herhaal die bewerking tot het deeg van de handen loslaat, zeer elastisch en veerkrachtig is
  9. Breng het over in een grote pan of kom, die met warm water is omgespoeld, gedroogd en met iets bloem is bestoven
  10. Dek het deeg af en laat het minstens 1 1/2 uur, maar bij voorkeur 2-3 uur op een lauwwarme plaats rijzen
  11. Verwarm de oven voor op 140 C (gasstand 1)
  12. Bestrijk de vormen met een kwastje met olie
  13. Verdeel het deeg in twee evengrote porties
  14. Kneed van elk deel een lange rol van gelijke dikte die in de vorm past
  15. Leg het deeg in de vormen
  16. Schuif de bakplaat in het midden van de oven
  17. Zet de vormen daarop en laat het deeg nog 20 minuten narijzen, terwijl de ovendeur geopend blijft en de vormen met een in warm water uitgespoelde doek zijn afgedekt
  18. Sluit dan de deur en zet de oven op 280 C (gasstand 8) tot de stokbroden mooi uitgerezen, gaar en goudgeel van kleur zijn (dit duurt 15-20 minuten)
  19. Gaar brood klinkt hol en de korst is zeer bros
  20. Baguette: rol hiervoor van het uitgerezen deeg lange dunne broodstokjes deeg
  21. Leg deze op een met weinig olie ingevette bakplaat, het brood wordt groter dus 5-10 cm korter dan de breedte van de oven, laat het deeg narijzen en bakken op dezelfde wijze als bij het stokbrood is beschreven
  22. Breng desgewenst variatie aan in het uiterlijk of de smaak van het brood door een grote, zeer fijngesnipperde ui, selderij of peterselie door het deeg te kneden, voordat u het in de vorm doet
  23. N
  24. B
  25. : Frans stokbrood bevat geen ei of melk; het bestaat alleen uit bloem, water, gist en zout
  26. Het wordt op halfronde file's of op de vloer (plaat) gebakken; dus niet in broodvormen
  27. Om de specifieke dunne korst van Frans stokbrood te verkrijgen, moet de oven op een hogere stand worden voorverwarmd

Soortgelijke recepten

Reageer zelf op dit recept

kaptcha