Zuurdesembrood

vegetarisch
  • Portie: 4 personen
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Bekeken: 844 x
Print

Ingrediënten

Bereiding

  1. Eerste dag: Maak het startdeeg
  2. Laat de gist oplossen in het water
  3. Strooi de suiker erover en laat het papje 10 minuten rusten tot zich schuim vormt
  4. Roer er het meel door en laat het papje afgedekt met een doek 2 dagen staan bij kamertemperatuur
  5. Het startdeeg zal eerst flink opkomen en bellen vormen om vervolgens in te zakken tot een grijze vloeistof
  6. Derde dag: Zeef 350 gr van het meelmengsel met het zout, de suiker en soda in een kom
  7. Voeg 2
  8. 25 dl startdeeg en 1
  9. 5 dl water toe
  10. Roer het deeg om en laat het vervolgens afgedekt met een doek 24 uur rijzen bij kamertemperatuur
  11. Na afname van 2
  12. 25 dl startdeeg moet u het aanvullen met een mengsel van 1 deel meel en 2 delen lauw water (bijvoorbeeld 2 dl water en 100 gr meel)
  13. Roer dit mengsel door het startdeeg en bewaar het startdeeg tot later gebruik in de koelkast
  14. Vierde dag: Voeg het resterende meel en 1
  15. 75 dl water toe aan het deeg en kneed tot het deeg zacht is
  16. Vorm twee ballen en plaats deze op een ingevette bakplaat
  17. Laat ze afgedekt met een vochtige doek in 2 tot 4 uur rijzen tot het dubbele volume
  18. Verwarm de oven voor op 220°C
  19. Bestrijk de broden met zout water en maak schuine inkervingen
  20. Bak de broden 8 minuten
  21. Draai de oventemperatuur terug tot 200°C en bak de broden nog 40 minuten
  22. Voor: 2 broden van circa 500 gr

Soortgelijke recepten

Reageer zelf op dit recept

kaptcha