Het zeewier
Er bestaan verschillende soorten zeewier, zoals kombu dat wordt gebruikt om bouillon van te trekken en wakame dat "nat" (bijv
in de soep) wordt gegeten; maar voor sushi gebruikt u nori dat wordt verkocht in vierkante plakken
Het wordt gemaakt door een bepaald soort zeewier grof te malen, dit in water op te lossen en dan op een zeef uit het water te scheppen en te laten drogen
B
Het gereedschap
Om het zeewier op te rollen gebruikt u een "makisu"; dat is een matje, gemaakt van lange dunne stukjes bamboe die met touwtjes aan elkaar zijn gebonden
Een makisu is ongeveer 20 x 20 cm; een plak nori is ietsje kleiner
U heeft een makisu nodig, want u kunt de nori niet met uw handen oprollen; daarvoor plakt het te veel
Als het goed is, wordt een makisu aan één kant met een wat breder bamboestokje afgesloten
Makisu kosten bijna niets en zijn in de toko verkrijgbaar
C
De rijst
De rijst wordt net zo bereid als voor gewone sushi (zie het basisrecept)
Zo mogelijk moet u de rijst ietsje zuurder klaarmaken dan voor gewone sushi
Leg de makisu neer, leg daarop het zeewier, daarop de rijst, daarop de ingrediënten (zie hieronder) en rol het matje dan op
D
De handigheidjes
De trucs van het oprollen zijn als volgt:
1
leg de makisu neer met het brede stokje naar u toe
2
leg het zeewier neer met de glimmende kant naar beneden
3
leg niet te veel rijst op het zeewier, anders krijgt u het niet opgerold
4
laat een stukje zeewier open (dus leg er geen rijst op) van ± 1/2 cm aan de nabije kant en van ± 2 cm aan de verre kant
5
leg de ingrediënten op de rijst vanaf een punt op ± 2/3 vanaf de verre kant van het zeewier, naar beneden toe naast elkaar
Leg de vulling dus in een streep over de breedte van de plak rijst
6
Schuif uw duimen onder de makisu, houd met uw vingers de ingrediënten op hun plaats en pas de boven- en onderkant van de uitgespreide rijst op elkaar
7
Rol het Dan op met de bovenkant (dus wat na het "vouwen" onder punt 6 bovenop ligt; was de "nabije kant") naar binnen en de onderkant daar overheen
Nori plakt nogal, dus het plakt vanzelf aan elkaar
Rol stevig en druk het af en toe met uw vinger aan de zijkanten een beetje aan, zodat de rijst er niet uitvalt
8
Rol de makisu één keer bijna helemaal los en rol hem dan nog eens op
9
Snijd de sushi met een heel scherp mes in plakken (u moet niet te hard moeten duwen, want dan duwt u de sushi plat)
Een trucje is om het mes regelmatig met een vochtige doek af te nemen
De ingrediënten die u voor het oprollen op de rijst moet leggen, verschillen per soort makizsushi
hoi
lekker sushi
hi hi hi hi
hallo ik geef deze site een 10 goed he
leuk dit alles henk