Gesauteerde eendenborst met duizend-jarige saus en geroosterde shii-takes en korianderrijst
Doe alle specerijen in een pan met wat water en laat ± 15 minuten trekken
Voeg zoveel van het vocht toe aan de jus de veau tot de gewenste smaak ontstaat
Kook eventueel nog wat in of bind de saus met maïzena of arrowroot aangemaakt met een beetje water
Hak de korianderblaadjes zeer fijn en meng deze met de rijst
Kook de rijst met 5 gram (1 afgestreken eetlepel = 15 gram) zout in ± 20 minuten gaar en giet deze af
Laat de rijst geforceerd afkoelen en verdeel deze over 10 kleine beboterde timbaaltjes
Snij de velkant van de eendenborsten in verticale en diagonale richting zo ver in dat de filet net niet wordt geraakt
Sauteer de eendenborsten om-en-om kort op hoog vuur in wat olie, bestrooi ze met peper en zout en laat ze 15 minuten rusten
Doe nu de eendenborsten in de oven die is voorverwarmd op 200° en gaar ze ± 10 minuten
(Als je vocht ziet verschijnen op de bovenkant is het vlees medium-rare
)
Rooster in de tussentijd de shii-takes in een zeer hete koekenpan zonder gebruik van boter, of olie
Keer de shii-takes zeer regelmatig en blijf ze steeds goed aandrukken door middel van een vork of een ijzeren spatel
Peper en zout de paddestoelen terwijl ze nog warm zijn
Verwarm de rijst en keer dan het hete timbaaltje om op het bord
Trancheer de inmiddels gaar geworden eend en rangschik de dunne plakjes om de rijst heen
Giet de saus om de rijst en de eend heen, zó dat er een cirkel ontstaat
Rangschik de shii-takes ook in een cirkel om de eend en rijst