Kalkoen met vleesvulling

vlees
  • Portie: 4 personen
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Bekeken: 792 x
Print

Ingrediënten

Bereiding

  1. (Dit kan al 1 dag van tevoren:) Was de rozijnen
  2. Verwarm de rode wijn en voeg de pruimen toe
  3. Laat de pruimen gedurende circa 10 minuten zachtjes koken
  4. Neem de pan van de warmtebron en voeg de rozijnen toe
  5. Laat de rozijnen en pruimen in het vocht afkoelen
  6. Pel de sjalotten en hak de fijn
  7. Knip het vel van de saucijzen of verse worst en doe de vulling ervan in een kom
  8. Voeg de gehakte sjalot toe
  9. Schil de appel
  10. Snijd deze in blokjes en doe deze ook in de kom
  11. Voeg peper en zout naar smaak en ook de rozemarijn toe
  12. Spoel de kippelevers af
  13. Dep deze droog met keukenpapier
  14. Snijd de kippelevers in kleine stukjes
  15. Meng deze met het ei door de gehaktmassa
  16. Schep de pruimen en de rozijnen uit de wijn
  17. (Bewaar de wijn voor het bedruipen van de kalkoen
  18. Laat de pruimen en de rozijnen goed uitlekken en meng deze ook door de gehaktmassa
  19. (Dit kan 's ochtends:) Verwijder eventuele zakjes uit de buikholte van de kalkoen
  20. Verwijder het V-vormige wensbeentje, of vraag de poelier dit te doen
  21. Hierdoor kan de kalkoen gemakkelijker gevuld worden
  22. Spoel de buikholte schoon met water
  23. Dep deze droog met keukenpapier
  24. Bestrooi de kalkoen van binnen en van buiten met peper en zout
  25. Vul de buikholte, via de halsopening, met het gehaktmengsel
  26. Duw de vulling goed aan
  27. Trek het nekvel over de opening en steek dit vast met cocktailprikkers of -beter- naai de opening dicht met keukengaren
  28. Bedek de buik en de poten met plakjes vetspek
  29. Zet de kalkoen tot de verdere bereiding, afgedekt, weg in de koelkast
  30. (Dit kan ca
  31. 3 1/2 uur van tevoren:) Laat de kalkoen in circa 30 minuten op kamertemperatuur komen
  32. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius of gasovenstand 4
  33. Smelt de boter in een steelpan
  34. Leg de kalkoen op zijn rug in een braadslee, het liefst op een rooster zodat ook de onderkant ook lekker knapperig wordt
  35. Schenk de gesmolten boter eroverheen
  36. Plaats de braadslee een richel onder het midden in de oven
  37. Braad de kalkoen, onder regelmatig bedruipen met de braadboter en de rode wijn om het borstvlees mals en sappig te houden, in circa 2 tot 2 1/2 uur gaar
  38. Verlaag de oventemperatuur na 30 minuten tot 175 graden Celsius of gasovenstand 3
  39. De kalkoen is gaar als de poten gemakkelijk heen en weer bewogen kunnen worden
  40. Verwijder het vetspek en zet de kalkoen nog circa 15 minuten terug in de oven om mooi goudbruin te kleuren
  41. Neem de kalkoen uit de oven en laat deze -verpakt in aluminiumfolie- minstens 15 minuten rusten alvorens aan te snijden
  42. Maak eventueel een jus
  43. Zeef de jus en voeg de rest van de bouillon toe
  44. Breng de jus op smaak met peper en zout
  45. Leg de kalkoen op een grote schaal en garneer met peterselie

Soortgelijke recepten

Reageer zelf op dit recept

kaptcha